Spis i Paris


Piloten insisterede på at køre lige så meget sidelæns som forlæns under take-off, og vejret var koldt og regnende. Det var så også de beskedne indvendinger, resten var ren zen.

Vi er håbløst forelskede i Italien og har dyrket den forelskelse de sidste godt 10 år. Men somme tider skal man jo løfte blikket – aktuelt ved at tage tilbage til en gammel kærlighed: Paris!

Lad det være sagt med det samme: gammel kærlighed ruster ikke. Ånd, kultur, bygningspragt, fantastisk udbud af mad og drikke – det kan jo ikke overraske nogen. Men at forudindtagetheden om franskmændenes arrogance og dårlige sprogegenskaber i den grad blev modbevist var en stor og glædelig overraskelse. Nærvær, imødekommenhed og service i øjenhøjde – uden undtagelse.

En forlænget weekend danner basis for 5 store måltider, 2 gange frokost og 3 gange dinner. I en så presset situation er det livsvigtigt ikke at spilde et eneste måltid. Det kræver indledende research – og er lykkeligvis blevet muligt via nettet.

Så status blev 2 glimrende måltider, 1 virkelig godt og 2 fremragende. Acceptabel fordeling, må man sige……….

Lidt yderligere forklaringer om de to fremragende måltider:

La Truffiere ligger i latinerkvarteret, og vi spiste frokost der. Måske ikke helt veldisponeret, for om aftenen er kortet præget af trøffelretter (og det er vi ret glade for). Ikke desto mindre storslået på alle plan. Fuld bevågenhed fra 3 tjenere uden at det på noget tidspunkt blev invaderende, et vinkort med 4000 forskellige vine og knivskarpt tilberedt, relativ klassisk fransk mad. Østers med en is på røget sild var decideret genial, deres oste perfekt modne, brødet faretruende godt – og så gik det op for os hvad godt smør er. Kraftigt saltet og lavet af en bondemand i Normandiet. Ikke et ondt ord om lurpakket, men det her var lysår bedre…….

Saturne er en 1-stjernet Michelinrestaurant i Marais-området (hvor vi boede). Det drives af 2 yngre kokke, og er mere vildt og experimenterende – desuden serveres der kun naturvin. Lidt af en udfordring, når man nu elsker det klassiske. Men hold da op, hvor blev vi forført. Den kvindelige sommelier (som lige havde arbejdet et år på Geranium i København), guidede os overbevisende igennem den tilhørende vinmenu og vi blev strøget både med og mod hårene. Og maden var nok nytænkende, men det var på en konstant bund af extrem velsmag. Et par punktnedslag: østers med chalotteløgscreme og brøndkarsepure, råmarineret blæksprutte med søpindsvin og flager af den japanske citronfrugt yuzu, dehydrerede og sprødstegte jordskokker med kammusling lardo og sorte trøfler (hele turens højdepunkt). Heldigvis er her meget langt fra det fisefornemme, stemningen er uformel og særdeles imødekommende. Men tag ikke fejl – der er fuldstændig styr på detaljerne. En helt igennem mindeværdig kombi af spændende mad og vin i en uforlignelig ramme – og afgjort et sted, man har lyst til at komme tilbage til!

Og for at I nu ikke skulle få tanken, at vi kun er semiseriøse i vores tilgang til smag, er her en remse af hvad vi nåede at smage: Østers, foie gras, hummer, havtaske, Tournedos Rossini, macarons (incl en med chokolade/trøffelcreme!), crepe suzettes, laksetatar, Bressekylling, diverse fisk og oste, jomfruhummer, brisler, snegle, frølår, tatar, fritter, beurre blanc, chokoladecreme, trøfler, kalvefilet, kantareller (og så har jeg med sikkerhed glemt noget også). Så kom ikke og sige at vi ikke går grundigt til værks.