Trøffeljagt


Trøfler er på alle måder en mærkelig størrelse og i gastronomiens verden findes der vel kun østers, der på tilsvarende vis kan dele vandene. Enten elsker man dem, eller også …………

Men ingen vil kunne undgå at blive fascineret af at være med på trøffeljagt. Hos vores trøffelproducent Savini Tartufi i Toscana har man muligheden for at deltage i en sådan trøffeljagt – og ovenikøbet slutte af med en frokost med masser af smagsprøver på de små guldklumper. Det kan heftigt anbefales.

I Toscana bruger man udelukkende hunde til at finde trøflerne – og forklaringen er simpel, de spiser dem ikke når de har fundet dem (i stærk modsætning til grisene, som ofte benyttes i Frankrig). Straks hundene er født bliver moderhundens dievorter gnedet med trøfler så hvalpene helt fra starten forbinder den karakteristiske duft med noget livgivende og dejligt. Senere fortsætter man med at lave skjulelege med et lille kinderæg med trøffel i – og hvalpen belønnes rundhåndet med godbidder når den har fundet ægget. Så langsomt, men sikkert kodes hvalpen til at opstøve det duftende vidunder, for efterfølgende at blive præmieret med noget spiseligt. Ikke underligt at den gør sig umage med at finde de små knolde!

Vi fulgte Luca fra Savini med hunden Giotto, den eneste af deres 8 hunde, der accepterer gæster med på arbejdet. Og arbejde, det er det! Den lille lavstammede hund drøner rundt i skovbunden mens vi ihærdigt halser efter og pludselig begynder den at grave. Støder den på rødder eller græs, bider og rykker den dem over, indtil den pludselig stolt kigger op på Luca: nu er det din tur! Med en smal spade lirker Luca forsigtig trøflen op – den skal endelig være intakt – og Giotto belønnes rundhåndet. Den har nu tabt interessen fuldstændig for trøflen – det er kun et middel til at få en godbid. Fascinerende at se.

Trøffeljagt

På en time lykkes det Giotto at finde 4 pæne sorte sommertrøfler, som på markedet kan indbringe 5-700 euro pr kilo. Og eftersom de 4 trøfler nok vejer ca 100 gr tilsammen er der stadig en lang rejse til rigdom!

Så er hunden træt – ganske forståeligt med det aktivitetsniveau – og vi tager tilbage til Savini hvor vi får en fremragende frokost. Især en tagliatelli-trøffelpasta med trøffel/parmesansauce og rundhåndet drysset med tynde skiver af de fundne trøfler smager himmelsk.

Og skulle denne beretning friste nogen til at smage Savinis produkter kan de jo meget belejligt købes her på hjemmesiden. Eller hvorfor ikke tage det fulde skridt og smut en tur til Toscana på trøffeljagt. Det koster ca. 70 Euro og vi hjælper gerne med at formidle kontakten.